Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Να παπάς, να μάλαμα!




Η έκφραση του τίτλου χρησιμοποιείται συνήθως με ειρωνικό περιεχόμενο. Σε αυτήν την περίπτωση συμβαίνει το αντίθετο. Εδώ, πραγματικά, κυριολεκτούμε.


Μέρες που είναι, ας αφήσουμε για λίγο πίσω μας τα στενάχωρα και τα μίζερα που μας απασχόλησαν και που, κατά πως φαίνεται, θα συνεχίσουν να μας απασχολούν για πολύ ακόμη. Ας κάνουμε ποδαρικό στο 2010 με ένα ευχάριστο και αισιόδοξο γεγονός. Πριν λίγες μέρες, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον παπα – Γιάννη Οικονομίδη “για πράξη κοινωνικής αρετής και ανθρωπισμού, σε τομέα που η μέριμνα της πολιτείας ήταν ανύπαρκτη ή ανεπαρκής”.

Ο Γιάννης Οικονομίδης είναι εφημέριος στα Οινόφυτα (να θυμίσουμε, σε όσους τους αρέσουν οι παραλληλισμοί, ότι από εκεί κατάγεται και ο σημερινός αρχιεπίσκοπος) και έχει κάνει στόχο ζωής την προστασία των συμπολιτών του από τα αποτελέσματα της άναρχης βιομηχανικής ανάπτυξης της περιοχής. Μαζί με λίγους ακόμη ανθρώπους, παλεύει εδώ και πολλά χρόνια, κόντρα σε δυσκολίες, απειλές και προπηλακισμούς, δίνοντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Ο ίδιος δήλωσε, μετά τη βράβευσή του:

"Είμαι και ευχαριστημένος και στενοχωρημένος με το βραβείο. Ευχαριστημένος διότι στο πρόσωπό μου θεωρώ ότι βραβεύονται οι τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και η εν γένει κοινωνία των πολιτών. Αναγνωρίζονται, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, οι κοινοί μας κόποι. Στενοχωρημένος διότι η προστασία της λεκάνης του Ασωπού θα έπρεπε να ήταν το σπουδαιότερο καθήκον της Πολιτείας. Αν ο Δήμαρχος, ο Νομάρχης και ο Υπουργός επιτελούσαν στο ακέραιο το καθήκον τους για τις επόμενες γενεές και την Φύση, σήμερα δεν θα υπήρχε λόγος να βραβευθώ".

Ο λόγος για τον οποίο αναφερόμαστε στο γεγονός δεν είναι γιατί ο παπα – Γιάννης έχει ανάγκη από επαίνους. Ούτε γιατί μας πολυσυγκινούν τα βραβεία της Ακαδημίας. Αλλά, γιατί είναι μια από τις λίγες φορές που επίσημοι φορείς αναγνωρίζουν τον αγώνα που δίνουν οι απλοί πολίτες για τα δικαιώματά τους και για την προστασία του περιβάλλοντος. Και για κάτι ακόμα: για να εκφράσουμε τη χαρά μας που ο παπα – Γιάννης είναι ένας ακούραστος συνοδοιπόρος και συναγωνιστής μας στον αγώνα που δίνουμε για το σύνολο των προβλημάτων του νομού μας.

Είμαστε βέβαιοι, πως όλοι όσοι εξακολουθούν να προσβλέπουν στη θρησκεία και την εκκλησία, αλλά όχι μόνο αυτοί, πολύ θα ήθελαν να έχουν έναν παπα – Γιάννη στο χωριό τους.



Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους μας!

Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: