Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Τι μαγειρεύεται στον Ελικώνα;

Μια περίεργη κατάσταση επικρατεί στο θέμα της επέκτασης των αιολικών πάρκων στο “Περδικοβούνι” και την “Καλύβα - Τούμπα” του δήμου Κορώνειας. Όλες οι διαδικασίες φαίνονται να κινούνται αργά και να πηγαίνουν προς τα πίσω. Τι έγινε, άραγε, και ξεθύμανε η φούρια του φθινοπώρου; Αυτή που οδήγησε στις τραγελαφικές ιστορίες της συζήτησης με ελλιπή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στις συνεδριάσεις – εξπρές του δημοτικού συμβουλίου Κορώνειας και στην ανεπανάληπτη θετικό-αρνητική απόφαση του (“έχουν γνώση οι φύλακες”) νομαρχιακού συμβουλίου.

Το κλειδί της εξήγησης φαίνεται να βρίσκεται στην κάθετα αρνητική γνωμοδότηση του δασαρχείου Λιβαδειάς για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση “Τούμπα” (Παλιοβούνα), η οποία έχει ανατρέψει το σκηνικό της βεβιασμένης προώθησης της αδειοδότησης. Είναι γνωστό ότι οι επεκτάσεις αποτελούν ένα ενιαίο έργο, με κοινή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Άρα, κάθε εμπλοκή σε οποιοδήποτε σημείο (π.χ. “Τούμπα”) μπλοκάρει όλο το έργο.

Ας ξαναθυμίσουμε λίγο τη διαδικασία αδειοδότησης: για τα έργα ΑΠΕ, πρώτα δίνεται η άδεια παραγωγής, κάτι σαν προέγκριση χωροθέτησης (έχει δοθεί για τις επεκτάσεις). Ακολουθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση, οι οποίες ενσωματώνονται σε μια ενιαία απόφαση (με το νέο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ οι αποφάσεις αυτές προβλέπεται να διαχωριστούν). Η πρώτη διαδικασία γίνεται με “δημόσια” διαβούλευση, η δεύτερη (κακώς κατά τη γνώμη μας) όχι (τη διεκπεραιώνουν οι δασικές αρχές). Αν αυτή η κοινή απόφαση είναι θετική, τότε δίνεται η άδεια εγκατάστασης και μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα. Οι αποφάσεις αυτές, ανάλογα με το μέγεθος του έργου, παίρνονται ή από το ΥΠΕΚΑ ή από την περιφέρεια (στην προκειμένη περίπτωση από το ΥΠΕΚΑ).

Τι έχει συμβεί ως τώρα:

• Για την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων έχει ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία της διαβούλευσης, οι γνωμοδοτήσεις έχουν πάει στο ΥΠΕΚΑ και αναμένεται η απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας (ΕΥΠΕ). Ωστόσο, η επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας έχει καταθέσει αναφορά στο συνήγορο του πολίτη για την παράτυπη διαδικασία δημοσιοποίησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (με ελιππή μελέτη) και ζητά να επαναληφθεί η διαδικασία. Ο συνήγορος ζήτησε εξηγήσεις από την ΕΥΠΕ, η ΕΥΠΕ απάντησε και αναμένεται η άποψη του συνηγόρου του πολίτη. Στις επόμενες μέρες θα μας κοινοποιηθούν τα έγγραφα αυτά.

• Για την έγκριση επέμβασης σε δάσος, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν γνωμοδοτήσεις των δασαρχείων Λιβαδειάς και Θήβας, από το Δεκέμβριο του 2009. Οι γνωμοδοτήσεις διαβιβάζονται και γνωμοδοτούν με τη σειρά τους η διεύθυνση δασών Βοιωτίας, η διεύθυνση δασών της περιφέρειας και αποφασίζει η κεντρική υπηρεσία δασών (που τώρα έχει περάσει από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης στο ΥΠΕΚΑ). Ενώ, συνήθως, η διεύθυνση δασών του νομού επικυρώνει τις γνωμοδοτήσεις των δασαρχείων, και τις προωθεί άμεσα, τώρα καθυστερεί επί 4 μήνες τη γνωμοδότησή της, ενημερώνοντάς μας ότι θέλει να κάνει νέα αυτοψία στο χώρο. Σημειώνουμε, με την ευκαιρία, ότι τη θέση του προϊσταμένου της διεύθυνσης έχει πλέον ο κ. Γρίβας, αντικαθιστώντας τον κ. Μήλιο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Δύο είναι οι επικρατέστερες εξηγήσεις: Η πρώτη, να επιχειρηθεί η ανατροπή της γνωμοδότησης του δασαρχείο Λιβαδειάς, από τη διεύθυνση δασών Βοιωτίας. Η δεύτερη, να καθυστερεί σκόπιμα η διαδικασία, ώστε να μπει σε εφαρμογή το καθεστώς αδειοδότησης, που προβλέπει το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ και που οδηγεί σε διαχωρισμό της διαδικασίας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και της έγκρισης επέμβασης σε δασική έκταση. Έτσι ώστε, να αποσπαστεί έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (που θεωρείται το σοβαρότερο βήμα) και στη συνέχεια, με μικρές αλλαγές, να εξασφαλιστεί και η έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση.

Ανεξάρτητα από τι πραγματικά συμβαίνει, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμη φορά. Τα ουσιαστικά προβλήματα (και προβλήματα νομιμότητας) της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της μελέτης επέμβασης σε δασική έκταση είναι τόσα πολλά, που δεν πρόκειται να περάσουν εύκολα. Οι κινήσεις πολιτών της Αγίας Άννας και της Κορώνειας παρακολουθούν στενά την εξέλιξη, και στα δύο μέτωπα, και προγραμματίζουν τις επόμενες παρεμβάσεις τους.

Ορισμένα ακόμη ζητήματα:

Το γήπεδο της Αγίας Άννας

Δόθηκε πρόσφατα σε χρήση το ανακατασκευασμένο γήπεδο ποδοσφαίρου της Αγίας Άννας, με έξοδα (όπως λέγεται) της εταιρείας που κατασκεύασε το πρώτο αιολικό πάρκο, του οποίου ζητά τώρα την επέκταση. Εκείνο που επισημαίνουμε είναι οι αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και η νομιμοποίηση των μυστικών συνεννοήσεων, οι οποιές συνδέονται, προφανώς, και με τη ριζική στροφή της στάσης του δήμου Κορώνειας στα θέματα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή του κεντρικού Ελικώνα. Το Κέντρο για την Ανάπτυξη και την Ανάπλαση της Δυτικής και Νότιας Επαρχίας Θήβας (“Κέντρο Ελικώνας”), με επιστολή του στο δήμο Κορώνειας, που κοινοποιεί και στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και στην περιφέρεια, ζητά πλήρη ενημέρωση για τις σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την κατασκευή του συγκεκριμένου δημοτικού έργου. Ας δοθούν έγκαιρα αυτές οι εξηγήσεις, προτού επιχειρηθεί η επανάληψη της συνταγής (για την υδροδότηση της Αγίας Άννας, για παράδειγμα). Προφανώς, θα υπάρξει συνέχεια ...

Γραμμή υπερυψηλής τάσης

Ολοκληρώνεται η κατασκευή υπερυψηλής τάσης, για τη σύνδεση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης με το δίκτυο. Έχει καταντήσει βαρετό, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε την άθλια στάση των δήμων Κορώνειας και Θίσβης. Οι οποίοι, αφού έκαναν για τα μάτια του κόσμου προσφυγή στο ΣτΕ, πολύ γρήγορα άφησαν στην άκρη τις κορώνες, παρακολουθώντας σαν θεατές την εξέλιξη του έργου. Ενώ στην περίπτωση του δήμου Κορώνειας, δεν δίστασαν να αρχίσουν και παζάρια με την κατασκευάστρια εταιρεία για πιθανά ανταλλάγματα. Και επειδή, ως γνωστόν, τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει αρχίσει να συζητιέται έντονα η κατασκευή και δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Θίσβη. Όσο για τις θέσεις εργασίας, ας ρωτήσει κανείς τους γείτονές μας στα χωριά του δήμου Θίσβης.

Νέο αιολικό στο Μελίσσι

Αφού εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και εκδόθηκε άδεια εγκατάστασης ξεκίνησε η κατασκευή νέου αιολικού πάρκου, στη θέση “Μελίσσι” του δήμου Θίσβης. Έχει ισχύ 36 MW (12 ανεμογεννήτριες των 3 MW) και ανήκει στον ίδιο όμιλο εταιρειών που έχει κατασκευάσει τα πρώτα πάρκα στην Αγία Άννα – Κορώνεια και επιζητεί την επέκτασή τους. Ο δήμος Θίσβης έκανε, ως συνήθως, προσφυγή στο ΣτΕ και, ταυτόχρονα, ξεκίνησε παζάρια με την εταιρεία για ανταλλάγματα. Θυμίζουμε ότι το 2008 είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ το 2009 είχε επιχειρήσει και πάλι συνδιαλλαγή με την εταιρεία, που δεν είχε ευοδωθεί. Τώρα, συνεπής στην προσφιλή τακτική του, επαναλαμβάνει το ίδιο σενάριο, αποδεικνύοντας την πλήρη αναξιοπιστία του.

Τα επόμενα αιολικά

Με την ευκαιρία, αξίζει να σημειώσουμε ότι, μέσα στο 2009, εκδόθηκαν άδειες παραγωγής για δύο νέα αιολικά πάρκα, στην περιοχή ανάμεσα στο υπάρχον της Αγίας Άννας (“Άσπρο Κούτσουρο”) και αυτό που ξεκινά στο “Μελίσσι”. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις στις θέσεις “Γκορίτσα” (39 MW) και “Καλντερίμι” (12 MW). Ανήκουν διοικητικά στο δήμο Θίσβης, αλλά οι γραμμές μεταφοράς τους θα οδηγηθούν σε υποσταθμούς στην ίδια περιοχή με τον υφιστάμενο στην Αγία Άννα. Έτσι κι αλιώς, μας αφορού όλους .... Εκτός απροόπτου (και) οι δικές τους περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις είναι αυτές που θα μας απασχολήσουν στο επόμενο διάστημα.

Επί του πιεστηρίου ...

Δεν προλάβαμε να γράψουμε τα παραπάνω και πληροφορηθήκαμε ότι τη Δευτέρα 26/4, στις 7 μ.μ., έρχεται για συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αιολικού πάρκου, στη θέση "Καλντερίμι". Καλώς τα δεχτήκαμε, λοιπόν ...

Νεότερες πληροφορίες λένε ότι το θέμα θα συζητηθεί (άρον-άρον) στο δημοτικό συμβούλιο Θίσβης την Παρασκευή 23/4. Στο δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας, από την οποία διέρχεται η γραμμή μεταφοράς και υπάρχει ο υποσταθμός; Δημόσια διαβούλευση είπατε;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/05/blog-post_1389.html