Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Εξελίξεις στο θέμα των επεκτάσεων

Πέρυσι, τέτοιον καιρό και λίγο πριν, θυμόμαστε όλοι τις θλιβερές συνθήκες, κάτω από τις οποίες συζητήθηκε στο δημοτικό και το νομαρχιακό συμβούλιο η επέκταση (διπλασιασμός) των αιολικών πάρκων στο Περδικοβούνι – Άσπρο Κούτσουρο και στην Τούμπα (Παλιοβούνα). Με τέτοιες αρχές που είχαμε, τα κατάφεραν να πάρουν τη συναίνεσή τους. Όχι όμως και τη δική μας.

Αντιδράσαμε πολλές φορές και δυναμικά. Στο δημοτικό και το νομαρχιακό συμβούλιο, στο υπουργείο περιβάλλοντος και με αναφορά στο συνήγορο του πολίτη, για τις απαράδεκτες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Καταφέραμε για ένα χρόνο να “παγώσει” το έργο. Μας βοήθησε και το γεγονός ότι το δασαρχείο Λιβαδειάς ήταν αντίθετο στο μισό έργο (Τούμπα – Παλιοβούνα).

Η εταιρεία, μπροστά στον κίνδυνο να πάει “στράφι” όλη η επένδυση, διάλεξε να κάνει μια προσωρινή (;) οπισθοχώρηση. Ζήτησε να “σπάσει” στα δύο το έργο, ώστε να προχωρήσει η επέκταση στο Άσπρο Κούτσουρο (άλλες 6 ανεμογεννήτριες) και στο Περδικοβούνι (άλλες 2 ανεμογεννήτριες), όπου υπάρχει σύμφωνη γνώμη από τα δασαρχεία Λιβαδειάς και Θήβας. Για την επέκταση στην Τούμπα (Παλιοβούνα) αφήνει να εννοηθεί ότι θα κάνει καινούργια σχέδια και θα επανέλθει στο μέλλον.

Μετά από αυτό, άρχισε να ξαναπαίρνει μπροστά ο κρατικός μηχανισμός. Το δασαρχείο Λιβαδειάς επιβεβαίωσε τη θετική γνωμοδότησή του για το Περδικοβούνι – Άσπρο Κούτσουρο και η υπόθεση βρίσκεται, πλέον, στο υπουργείο περιβάλλοντος. Είναι πιθανόν, πολύ σύντομα, να εκδοθούν αποφάσεις για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και για την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση. Αν συμβεί αυτό, και αν δεν κάνουμε έγκαιρα προσφυγή και αίτηση διακοπής εργασιών, η εταιρεία θα μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες για να πάρει άδεια εγκατάστασης και να ξεκινήσει εργασίες.

Η στιγμή είναι κρίσιμη και πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να κάνουμε ότι χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτήν την εξέλιξη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μέχρι τώρα, απέναντι στην ίδια εταιρεία, έχουμε καταφέρει να φρενάρουμε τα σχέδιά της για την Τούμπα – Παλιοβούνα, έχουμε καταφέρει να ακυρώσουμε (και με τη “βούλα”) την εγκατάσταση στην Αρβανίτσα, έχουμε καταφέρει (μαζί με τους κοντοχωριανούς από τη Θίσβη) να βγει απόφαση προσωρινής αναστολής εργασιών στο Μελίσσι.

Σ’ αυτή μας την προσπάθεια, θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι του χωριού μας θα έχουμε, επιτέλους, στο πλευρό μας το νέο τοπικό συμβούλιο. Και θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να πείσουμε και τη νέα δημοτική αρχή του δήμου Λιβαδειάς, ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος και χρειάζεται και τη δική του υποστήριξη. Και ότι, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δείξει ότι μας σέβεται και μας υπολογίζει και δεν θα μας επιφυλάξει την ίδια μεταχείριση με αυτή της τωρινής δημοτικής αρχής Κορώνειας. Μιας αρχής που θα τη θυμόμαστε, μόνο, για τη στάση υποταγής που έδειξε, απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα που επιβουλεύονται την περιοχή μας.

17/12/2010

Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας

Κατεβάστε το αρχείο από εδώ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν λες να γεμίσουν το βουνό με Α/Γ να δουλέψουν κάποιοι άνθρωποι που είναι άνεργοι, θέλεις να κάνεις και αναστολή εργασιών. Όλα προσωρινά είναι... τα έργα θα γίνουν! Και αυτά και ελπίζουμε και άλλα πολλά!

Ανώνυμος είπε...

Μακάριοι αλλά και επικίνδυνοι οι πτωχοί το πνεύματι..